MENU PRASEKOLAH
Nasi Lemak

Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- Bahan untuk nasi:-
- @ 2 cawan beras
- @ 1 cawan santan n 1 cawan air( jun guna 1/2 cwn santan pekat n 1 1/2 cwn air)
- @ 1 helai daun pandan - disimpul
- @ 3 hirisan halia
- @ secubit garam
- Bahan untuk sambal:-
- * 6 sudu besar cili kering mesin
- * 4 ulas bawang merah -ditumbuk
- * 2 ulas bawang putih -ditumbuk
- * 1 biji bawang besar -dihiris
- * segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
- * sedikit air asam jawa
- * sedikit belacan (jika suka)
- * garam n gula
- Bahan sampingan lain :-
- Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.
Cara-cara
- Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
- Tumis bawang besar, masukkan bawang2 yg ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
- Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
- Masukkan garam n gula. Masak sehingga agak pekat.
PUDING KASIH BERTAUT
Bahan-bahan A :
1/2 paket @ 2 tsp serbuk agar-agar (dari sepeket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 tsp sirap Rose
2 tsp perisa pandan + pewarna hijau
Cara-cara :
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan
telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam
periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga
mendidih (beware!! atas api perlahan tau!) Setelah mendidih, tutup api.
Bahagi
larutan agar-agar kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam bekas yang
berlainan. Masukkan sirap rose pada satu bahagian dan perisa pandan
pada satu bahagian lagi. Kacau sebati dan biarkan ia mengeras. Kalau nak
puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
Setelah
keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan kesemua
potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.
Bahan-bahan B :
1/2 paket serbuk agar-agar (lebihan dari peket agar-agar di atas tadi)
500 ml air
1/4 cawan gula
50 gm gula melaka
1 helai daun pandan (disimpulkan)
Cara-cara :
Masukkan
daun pandan ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar, gula melaka, gula
pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup
api dan tapis larutan agar-agar.
Cara menyediakan puding :
Tuang
larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A
tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment